İç Çamaşırı Nasıl Yıkanır?

İç Çamaşırı Nasıl Yıkanır?

İç çamaşırı temizliği, kişisel hijyeniniz ve sağlığınız için birincil öneme sahiptir, bu yüzden iç çamaşırı nasıl dezenfekte edilir, iç çamaşırları kaç derecede yıkanır öğrenmek istiyor olabilirsiniz. Uzmanlar, iç çamaşırı temizliğine özellikle dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor. Bu da iç çamaşırlarının ne zaman ve nasıl istersek makineye atıp yıkayacağımız ürünler olmadığını gösteriyor. Sağlığınız için iç çamaşırı kaç derecede yıkanır, iç çamaşırları ayrı mı yıkanır, gelin birlikte göz atalım.

İç Çamaşırı Temizliğinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Doğrudan cilde ve genital organlara temas eden çamaşırlar ayrı bir şekilde gruplanarak yıkanmalıdır. Yıkama sırasında hassas ciltler için özel olarak tasarlanmış deterjanlar tercih edilebilir. Tabi bunu yaparken iç çamaşırının kumaşını ve rengini de dikkate almalısınız. İç çamaşırlarını diğer çamaşırlarla birlikte yıkamak,iç çamaşırlarında bulunan bakterilerin diğer çamaşırlara bulaşmasına neden olabilir. Bu nedenle uzmanlar “iç çamaşırları özellikle havlularla birlikte yıkanmamalıdır” uyarısında bulunuyor.
  • İç çamaşırlarının yıkama sıklığı diğer kıyafetlerinizden farklı olmalıdır. Hijyen açısından külotları her gün değiştirmeli ve yıkamalısınız. Sütyenler yapısından dolayı her gün yıkamaya gerek yoktur.
  • İç çamaşırları çok çeşitli kumaşlardan üretilmektedir. Bütün kumaş türleri makineye atıp yüksek sıcaklıklarda yıkamaya uygun değildir. Bu nedenle hassas kumaştan üretilmiş çamaşırlarınızı ayırıp elde yıkamak veya makinenin hassas program ayarında yıkamak daha uygun olacaktır.

Adım Adım İç Çamaşırı Yıkama Rehberi

  • İlk adımda çamaşırın etiketini okumak faydalı olacaktır. Her iç çamaşırının kumaşı ve yapısı farklı olduğundan en doğru bilgiyi ürün etiketinde bulabilirsiniz.
  • İç çamaşırında bulunan lekeleri çıkarmak için ilk olarak aklınıza sıcak suda yıkamak geliyor olabilir fakat bunu kesinlikle yapmamalısınız. Lekeli olan bölgeyi soğuk suda beyaz sabun ile yıkayarak çıkarmak oldukça kolay. Daha sonrasında çamaşır makinesinde uygun ayarda yıkayarak yeterli hijyeni sağlayabilirsiniz.
  • Kan lekesi için lekeli bölgenin üzerine biraz tuz dökerek soğuk suyla yıkamak iç çamaşırınızı lekeden arındıracaktır.
  • Hassas çamaşırlar ve sütyenler için mutlaka çamaşır yıkama filesi kullanılmalıdır. File içerisinde yıkanacaksa bile kopçalar birbirine takılmalıdır. Çamaşır yıkama filesi yoksa yastık kılıfı kullanılabilir.

İç Çamaşırları Kaç Derecede Yıkanmalıdır?

Hangi iç çamaşırını nasıl yıkamalıyız hemen göz atalım.

Külotlar için;

İç çamaşırlarının kaç derecede yıkanacağı kumaş türüne ve yapısında göre değişiklik göstermektedir. İç çamaşırlarınızı hangi programda yıkayacağınıza karar veremiyorsanız günlük kullanım için olan pamuklu iç çamaşırlarınızı pamuklu programda ; dantelli, hassas kumaşlardan üretilen çamaşırları ve sütyenleri ise hassas programda yıkamalısınız.

Sütyenler için;

Sütyenler doğru olmayan sıcaklık ve programlarda yıkandığında şeklini kaybedebilir. Balensiz, kapsız ya da desteksiz sütyenler, renklerini de göz önüne alarak 40 derece sıcaklıkta yıkayabilirsiniz. Balenli, kaplı, destekli gibi özel forma sahip sütyenler, sütyen yıkama filesinin içinde en fazla 30 derece olacak şekilde, hassas programda yıkanabilir.